Fotografia de Paco Candel y logotipo de la Fundación
Inicio La Fundación Actividad Francisco Candel Paco Candel: Catalunya, un sol poble
Actividad

» Editoriales
» Noticias
» Fulls candelians
» Observatorio social


» Català


Candel es posaria el llaç groc
30/11/2017

Los galardonados de este año: José Martí Gómez, Carme Arenas (PEN Català) y Agustí Alcoberro. Ja fa deu anys que va morir Paco Candel, però l'estima que la societat catalana professa a l'escriptor d'Els altres catalans segueix sent molt poderosa. L'acte de lliurament dels guardons del IX Memorial Francesc Candel, organitzat dilluns 27 de novembre al Col·legi de Periodistes de Catalunya, ha tornar a dissipar els dubtes que algú pogués tenir. "La feina que la Fundació Candel ha impulsat durant aquesta dècada -ha admès el president de l'entitat, Pere Baltà- ha estat possible gràcies al record que va deixar en la gent".

El patronat de la fundació ha considerat que el PEN Català (Àmbit Social), el periodista José Martí Gómez (Àmbit Comunicació) i l'historiador Agustí Alcoberro (Àmbit Cultural) atresoren suficients credencials per complir amb aquest perfil i, per altra banda, encarnen uns valors que el moment polític exigeix promoure. Baltà, que s'ha mostrat convençut que Candel es posaria aquestes setmanes un llaç groc a la solapa, ha reconegut que "els guardons són una conseqüència de la realitat actual. Hem volgut premiar la resistència cultural al més alt nivell".

El PEN Català treballa per assolir tres objectius molt definits: defensar la llibertat d'expressió, la diversitat i el diàleg intercultural i garantir els drets lingüístics de totes les comunitats parlants. Respecte aquest darrer punt, la presidenta Carme Arenas ha estat contundent: "La polarització del discurs lingüístic és una trampa on no hem de caure. A Catalunya no es parlen dues llengües, sinó tres-centes". Tenir present la riquesa lingüística del país és vital perquè Catalunya segueixi sent un sol poble.

Considerat un dels grans cronistes espanyols contemporanis, Martí Gómez pertany al cenacle de professionals que als anys 70 va començar a practicar un periodisme amb clara vocació social. En el discurs d'agraïment, ha reclamat "reivindicar el pensament (no només l'anècdota) de Candel i la gran fidelitat que tenia als valors de l'esquerra, que ara mateix no se sap on estan".

Tancant els parlaments dels guardonats, Agustí Alcoberro ha vindicat un triple Candel: "aquell que va defensar el lema 'Catalunya, un sol poble', el defensor dels ideals d'esquerra, i també l'home irònic que sempre sabia fer de la necessitat virtut". Com a director del Museu d'Història de Catalunya, Alcoberro va impulsar l'única exposició que en els 20 anys de funcionament del centre s'ha focalitzat en un llibre. "Els altres catalans -ha apuntat l'historiador- va contribuir a percebre la immigració dels anys 60 com una oportunitat. Candel, que era fill dels anomenats murcianos que van venir a Catalunya als anys 20 i 30, era conscient que no es podia confondre la integració amb l'assimilació".

Aquest és el seu gran llegat.

Artículo publicado originalmente en Tornaveu el 29/11/2017

Enviar a Delicious Enviar a Digg Enviar a La Tafanera Enviar a Mename Enviar a Facebook Enviar a Twitter

Martí Gómez saluda a Pere Baltà al recoger el Memorial de manos de Isabel-Clara Simó.Lectura del acta a cargo de la señora Gardés, secretaria del patronato.Pere Baltà sucedió hace 10 años a Candel como presidente de la Fundación.Núria de José condujo el acto en nombre del Col·legi de Periodistes.

José Martí Gómez, Memorial Candel de Comunicación.Carme Arenas, presidenta del PEN Català, agradeciendo el Memorial de Ámbito SocialIsabel-Clara Simò, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, presidió la entrega de los galardones del IX Memorial Candel.El historiador Agustí Alcoberro, Memorial Candel de Cultura.

Fundación Privada Paco Candel - info@fundaciocandel.org - Acerca del sitio