Fotografia d'en Paco Candel i logotip de la Fundació
Inici La Fundació Activitat Francisco Candel Paco Candel: Catalunya, un sol poble
Activitat

» Editorials
» Notícies
» Fulls candelians
» Observatori social


» Castellano


Trobada d'estudis: Els paisatges de Paco Candel

Data: 25 d'octubre de 2014
Lloc: Biblioteca Francesc Candel. c/. Amnistia Internacional, 10, 08038 Barcelona.
Organitzen: Fundació Paco Candel, Centre d'Estudis de l'Hospitalet, Biblioteca Francesc Candel.

Programa de la trobada

Dins del programa commemoratiu del 50è aniversari de la publicació del llibre Els altres catalans, la Fundació Paco Candel i el Centre d’Estudis de l’Hospitalet, en col·laboració amb la Biblioteca Francesc Candel, promouen la convocatòria d’una trobada d’estudiosos/es amb l’objectiu d’analitzar la circumstància sociocultural que generà una obra literària i periodística tan peculiar i rellevant, com va ser la del reconegut escriptor Francesc Candel i Tortajada, autor de més de mig centenar de llibres, alguns d’ells de gran renom, que han merescut nombroses reedicions.

Amb aquest objectiu la trobada d’estudis ha convidat especialistes en el camp del periodisme, la literatura, la sociologia, l’antropologia, la geografia i l’urbanisme a exposar la seva visió sobre la realitat social, que inspirà a Francesc Candel el conjunt de l’obra literària que desbordà els esquemes de la seva època i transcendí, fent el retrat d’un temps i del país, per acabar inspirant un model de convivència que la societat catalana ha assumit plenament, convertint Els altres catalans en tot un referent, encara vigent mig segle després de la publicació.

Francesc Candel va viure sempre en el que actualment es coneix com La Marina de Sants (Barcelona), en els límits amb el terme municipal de l’Hospitalet, ciutat de la qual fou regidor i a la qual representà com a diputat de la corporació provincial, després de ser senador constituent. D’aquí que la trobada d’estudis vulgui centrar-se en els espais de l’escriptor que esdevingué un extraordinari analista social.

Convidem tothom que pugui aportar dades a la descripció de com era el que s’ha dit “el món candelià” a presentar comunicacions al respecte, a fi d’enriquir el coneixement d’aquest gran autor, facilitant l’anàlisi de la seva trajectòria vital excepcional. Ens dirigim als estudiosos/es de l’àrea urbanística concreta on es va moure i també als lectors apassionats de la seva obra, a les entitats integrades en la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i als membres de les nombroses associacions amb les quals Candel va sostenir una relació molt intensa, als universitaris de disciplines com les humanitats, la història, l’urbanisme, la geografia, la sociologia, l’antropologia, la literatura i el periodisme, àmbits que Francesc Candel desenvolupà en la seva obra.


Programa de la trobada

9,00 h. Rebuda dels participants i entrega de documentació.
9,30 h. Benvinguda
9,45 h. Ponència: Candel periodista, Candel escriptor a càrrec de Jaume Guillamet, catedràtic del Departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra.
10,15 h. Ponència: Candel compromès, Candel lluitador a càrrec de Jaume Botey, professor d’Història de la Cultura de la Universitat Autònoma de Barcelona.
10,45 h. Col·loqui.
11,00 h. Pausa-cafè.
11,30 h. Presentació de comunicacions (Consulteu-ne el resum).
Col·loqui.
13,15 h. Ponència: Candel, immigració i arrelament a càrrec d'Andreu Domingo, sotsdirector del Centre d'Estudis Demogràfics.
Col·loqui.
14,30 h. Dinar a la cafeteria de la Biblioteca Francesc Candel.
16,00 h. Conferència Transformació urbanística de l’espai candelià a càrrec de Joan Antoni Solans i Huguet, arquitecte urbanista.
16,45 h. Col·loqui.
17,00 h. Cloenda.Fundació Privada Paco Candel - info@fundaciocandel.org - Sobre el web